14/01/2018

Yasmina Khadra - Černá vdova

Milý čtenářský deníčku,

téma letošní první knihy je vážné, ale už to, že vyšla v nakladatelství Klokan naznačuje, že nepůjde o nějakou hloubkovou sondu do izraelského světa. Arabský lékař z Tel Avivu se musí vyrovnat s tím, že jeho žena spáchala sebevražedný atentát.

zdroj: goodreads.com
Před víc než rokem jsem četla podobnou a mnohem lepší knížku. Nebudu nenávidět od Izzeldina Abuelaishe. Autobiografické vyprávění lékaře z Pásma Gazy, který ale pracuje v izraelské nemocnici. Čekala jsem, že Černá vdova bude podobná, ale už jen to, že autor je ve skutečnosti Alžířan, napovídá, že nebude mít tak hluboký vhled do izraelské reality.

Celý román se soustředí hlavně na příběh. Hlavní hrdina doktor Amin se nechce smířit s tím, že by jeho hodná a dobře zajištěná žena mohla spáchat tak strašný zločin, při kterém navíc zahynuly převážně děti. Dopis od ní ho ale nakonec přesvědčí, že pachatelkou byla opravdu ona, a on se vydává hledat teroristy, aby zjistil, jak se k nim jeho žena dostala a co jí motivovalo zahodit jinak spokojený život.

Kromě honičky za teroristy se musí vyrovnat s tím, že ostatní Izraelci na něj pohlíží jako na zrádce, jeho dům je vyrabován, i když se nachází v jedné z nejbohatších telavivských čtvrtí. Sousedi dělají, že ho neznají a nikdo mu nepomůže, jen jeho dobří přátelé se mu snaží všemožně pomoct, ale on si toho pro změnu vůbec neváží. Právě tahle linie mi přišla z celé knihy nejzajímavější.

Oceňuji, že někdo napsal (a vydal) široce přístupný román na palčivé téma. Já už jsem podobných knížek četla několik, takže v mých očích jde příliš po povrchu, ale kdo tohle téma nezná, toh snad nenásilně donutí se nad ním zamyslet a nahlédnout do jinak nepřístupného prostředí jinou optikou než tou, kterou nabízí zpravodajské kanály.

Závěrečné hodnocení:

Žádné komentáře:

Okomentovat