15/01/2018

David Levithan - Den co den

Milý čtenářský deníčku,

Den co den patří mezi romantické příběhy pro mladé, které jsou ozvláštněny nadpřirozeným prvkem. Obojí patří mezi moje oblíbené, takže i tahle knížka nemohla zklamat.


Šestnáctiletý hlavní hrdina A se každý den probouzí v těle nějakého stejně starého člověka a na jeden den ho ovládá. Kniha je rozdělena do kapitol podle jednotlivých dní a hned v tom prvním potká dívku Rhiannon, jejichž vztah se pak rozvíjí po zbytek knihy.

Ústředním motivem knihy je láska bez ohledu na vzhled. Někdy se A probouzí v těle kluka, jindy dívky, jednou je to průměrný americký středoškolák, jindy závislý na drogách nebo neuvěřitelný tlusťoch. Samozřejmě nevynechá ani těla osob s různou orientací, nejen homosexuální, ale i transgenderové. S většinou z nich se Rhiannon setká a je konfrontována s tím, že i když uvnitř je pořád A, líbat se s jinou holkou nebo tlusťochem jí připadá divné.

Čtivá forma, neotřelý nápad a spisovatelský um autora z Den co den dělá bezesporu úspěšný román pro náctileté. V něčem hodně připomíná Prvních patnáct životů Harryho Augusta a stejně jako u něj jsem i tady měla pocit, že nápad zvítězil nad obsahem. Dvě hlavní postavy jsou napsány skvěle, ale osudy jednotlivých "těl" jsou většinou velmi povrchní a spíš ilustrují širokou škálu lidských osobností, než že by se snažily popsat něco hlubokého či překvapivého. I tak moje hodnocení budou čtyři hvězdičky, protože v tomhle druhu románů čtenář nečeká, že by našel smysl života, vesmíru a vůbec.

Mimochodem, autor napsal ještě několik dalších knih se stejnými hrdiny. V Ještě jeden den jde snad o ten samý příběh, ale tentokrát z pohledu Rhiannon, v další popisuje pár dní před tím, než A Rhiannon potkal a podle Goodreads by letos měl vyjít poslední román ze série, kde se bude jejich vztah dál rozvíjet a A se možná naučí, jak ovlivnit, v jakém těle se další den probudí. Nicméně já asi další knihy ze série číst nebudu, zase tolik mě příběh nezaujal a hodnocení ostatních čtenářů je u nich nižší než u Den co den.

Závěrečné hodnocení:

Žádné komentáře:

Okomentovat