30/12/2017

R. J. Palacio - (Ne)obyčejný kluk

Milý čtenářský deníčku,

i (Ne)obyčejného kluka Městská knihovna v Praze zařadila do kategorie knih pro děti od 10 let. Na rozdíl od Všechno, úplně všechno si ale myslím, že ji mohou bez problémů číst i dospělí.

zdroj: goodreads.com
Auggie trpí kombinací několika genetických vad, které mu znetvořily obličej, a i přes obrovskou snahu doktorů nepřestává být pro ostatní lidi strašákem. Čtenář se s ním setkává ve chvíli, kdy má v deseti letech poprvé nastoupit do školy mezi normální děti. Do té doby se totiž učil doma, aby nemusel snášet pohledy spolužáků.

Vyprávění začíná přímo Auggie, ale pak předá slovo své sestře, ta zase spolužákovi a postupně se ve vyprávění vystřídá snad patnáct různých dětí. Osobně bych asi dala přednost menšímu počtu, ale to byl detail v jinak moc povedené knize.

Autorka s ohromným pochopením líčí, jak je pro Auggieho trapné, když se něj ostatní koukají a jak vidí pohledy, které mají zůstat skryty. Zároveň ale chápe, že se tomu nedá zabránit, a nezbývá, než se s tím nějak vyrovnat. Taky jsem ocenila, že zařadila pohled Augustovy sestry, která je normální, ale samozřejmě existence postiženého bratra ji ovlivňuje hlavně tím, že ona musí být neustále ta bezproblémová dcera a rodiče moc nezatěžovat.

Závěrečné hodnocení: 

Žádné komentáře:

Okomentovat