31/12/2017

Scott Hawkins - Knihovna na Černohůrce

Milý čtenářský deníčku,

po pár historických exkurzech následuje naopak úplně nová a navíc docela úspěšná kniha z žánru fantasy. Knihovna na Černohůrce má na Goodreads hodnocení přes 4 hvězdičky, což už není málo. Já z ní tak unesená nebyla.

zdroj: goodreads.com
Jedná se o typický příklad městské fantasy se spoustou brutálních scén, tajemna a intrik. Má skoro 500 stran a prvních 250 jsem tak trochu přetrpěla. Teprve tehdy začal příběh dostávat jasné obrysy a spousta iritujících náznaků (byl to jeho poslední západ slunce, zapadlo to do jejího plánu...) získala konkrétní význam.

Hlavním zklamáním bylo, že v celé knize o knihovnu v podstatě nejde. Příběh se soustředí pouze na nadvládu nad světem a souboj supermocných bytostí. Ano, hlavní hrdinka vyhrává právě kvůli tomu, že hodně studovala, ale kdyby to dělala na tabletu, mělo by to atmosféru asi tak stejnou.

Tenhle žánr si mě prostě nezískal. Oceňuji, že autor nepíše sérii, to není ve fantasy obvyklé. Přiznávám, že existuje spousta lidí, kteří tento žánr milují a myslím, že Knihovna na Černohůrce se jim bude líbit. Moje subjektivní hodnocení ji i přes nespornou čtivost a originalitu na víc než tři hvězdičky nevytáhne.

Závěrečné hodnocení: 

Žádné komentáře:

Okomentovat