09/02/2018

Nick Hornby - Po hlavě

Milý čtenářský deníčku,

Po hlavě jsem si v knihovně vybrala náhodou podle autora, od kterého už jsem četla Dlouhou cestu dolů Jak na věc (to je ale divný překlad originálního názvu About a boy). Nebylo to zdaleka tak dobré, jako tyhle jeho dvě známější knížky, ale téma narození dítěte mi bylo příjemně blízké.

zdroj: goodreads.com

Hlavní hrdina je šestnáctiletý kluk, skejťák, kterému se povede po krátké známosti zbouchnout přítelkyni. On sám se narodil jako "omyl" šestnáctileté matce, takže tuší, že tahle událost mu úplně změní život.

Autor zvolil atraktivní ich-formu a navíc přidal dvě krátké cesty do budoucnosti, ve kterých se hlavní hrdina dozví, jak bude jeho život vypadat na pár měsíců. Stylizovaný projev nepříliš chytrého puberťáka působí autenticky, autorův cit pro vystihnutí typických situací (noční vstávání ke řvoucímu miminu, porod, rozhovor s kamarádem mimoněm) zase nabízí něco i pro "náročnějšího" čtenáře.

Celkově jde o knihu, která nic objevného nepřináší, hrdinové jsou dost prvoplánoví a děj ničím nepřekvapí. Hodnocení dvěma hvězdičkami utekla jen o vlásek, hlavně proto, že si nehraje na nic vznešeného, typická oddechovka, od které toho člověk moc nevyžaduje.

Závěrečné hodnocení: 

Žádné komentáře:

Okomentovat