21/11/2018

Charlie Lovett - První dojmy

Milý čtenářský deníčku,

ani První dojmy od Charlieho Lovetta nezklamaly. Neříkám, je to trochu na jedno brdo, určitě se bude opakovat stejně jako Dan Brown, ale u druhé knížky mi to ještě nevadilo.

zdroj: goodreads.com

Hlavní hrdinkou je dívka z dříve bohaté anglické rodiny, která vlastní sídlo na venkově s krásnou knihovnou. Její otec rodovou sbírku nesnáší, protože ji nemůže zpeněžit a díky tomu pak opravit střechu panství. Sofiin strýček, otcův bratr, naopak knihy miluje a svou neteř nakazí stejnou vášní.

Stejně jako v Dobrodružství milovníka knih ani tady nechybí historická linka. V ní Jane Austenová naváže přátelský vztah s jedním starým knězem a spolu debatují o psaní. Příšerný spoiler na obálce vyzrazuje, že do dnešní doby se možná zachovala výtisk knihy, ze které Austenová ukradla příběh Pýchy a předsudku. A ten se bude Sofie na základě dvou podivných objednávek snažit najít.

Autor opět umíchal příjemný koktejl záhad, lásky, starých knih a na závěr napínavého odhalení. K tomu tentokrát navíc přidal i stylizaci historických pasáží do jazyka Jane Austenové (i v češtině hezky patrné) a v doslovu opět objasňuje, co se ve skutečnosti stalo, co se mohlo stát a co je naprostý výmysl.

Čte se to dobře, člověk si u toho odpočine, nakoukne do zajímavého prostředí knižních sběratelů a užije si další příběh o Jane Austenové. Přeslazený konec to trochu shazuje, ale jinak opět povedená kniha. Na stránkách Paseky jsem nenašla, že by se chystali vydat i jeho třetí román (vyšel už v roce 2017), ale možná příští rok ještě překvapí.

Závěrečné hodnocení: 

Žádné komentáře:

Okomentovat