18/02/2020

Ian McEwan - Myslete na děti!

Milý čtenářský deníčku,

už čtvrtá kniha od tohoto autora a s každou další mu přicházím víc a víc na chuť. Myslete na děti! patří mezi jeho novější díla a přesně se mi trefilo do vkusu. Krátký román ze současného Londýna o přemýšlivé soudkyni rodinného práva.

zdroj: goodreads.com

Fioně je skoro šedesát a její manžel jí právě oznámil, že by rád měl vztah s mladší kolegyní z práce, protože mu doma chybí sex. Její reakce je překvapivě strohá, i když uvnitř se cítí zraněná, nedá to najevo a radši se zahrabe do svých pracovních papírů.

Přišlo mi, že většina děje se točí kolem případu téměř dospělého svědka Jehovova, který odmítá léčbu leukémie pomocí transfuze, ale právě díky tomu, že mu ještě není osmnáct, mu může být i přes nesouhlas rodičů nařízena soudem.

Obě hlavní linky doplňuje mnoho zmínek o dalšíh případech z rodinného práva. Kromě toho, že dělají knihu zajímavější, tak zároveň každý z nich nějak doplňuje mozaiku současného života, morální relativitu a nutnost nějaké vnější autority, která za nás rozhodne více či méně malicherné spory.

V mnoha ohledech mi román připomínal autorovu Sobotu, ale soudní prostředí se mi zdálo mnohem atraktivnější a příběh hlavní hrdinky mnohem uvěřitelnější, obyčejnější, ale zároveň mistrně zpracovaný. Není to na pět hvězdiček, ale na čtyři dosáne úplně s klidem.

Závěrečné hodnocení: 

Žádné komentáře:

Okomentovat