30/03/2017

Paula Hawkins - Dívka ve vlaku

Milý čtenářský deníčku,

únor se zapíše do mojí čtenářské historie jako měsíc audioknih, které obvykle vůbec neposlouchám. O víkendu jsem si pustila Dívku ve vlaku, kterou jsem dostala někdy dříve za nákup na Alza.cz.

zdroj: alza.cz
Deníčku, ty víš, že thrillery ani detektivky nepatří mezi mé oblíbené žánry. Kdybych audioknihu nedostala jako dárek, nikdy bych si ji neposlechla. A určitě bych toho nelitovala.

Na začátku se setkáváme s Rachel, která denně jezdí vlakem kolem domu, ve kterém žije "ideální pár". V duchu si vymýšlí jeho příběh, dokonce i jména: Jess a Jason. Jednoho dne ale zahlédne něco, co jí rozbije veškeré iluze, které o nich měla. Druhý den je Jess nahlášena jako pohřešovaná a Rachel to prostě nemůže nechat jen tak.

Příběh je nabitý tajemstvím a nečekanými zvraty. Milostné n-úhelníky vznikají a zanikají mezi šesti hlavními postavami jako na běžícím páse. Většinou nejde nikomu o život, pouze o zdravý rozum.

Jako v každé správné detektivce je potřeba děj několikrát postavit na hlavu a vytvořit pletenec složitější než vánočka. Jenže z toho vyplývá, že vztahy působí překombinovaně a navytvářejí žádnou přidanou hodnotu. Zároveň jich je tolik, že se až příliš blíží červené knihovně a Ordinaci v růžové zahradě.

Už je ti jasné, deníčku, že příběh mě neoslovil a čtení bych považovala za skutečnou ztrátu času. Ale je tu ještě naděje, že audio zpracování by mohlo nějaké body zachránit, no ne? Bohužel, i tady tě musím zklamat. I když obdivuji herečky, jak skvěle zvládly číst přímou řeč mužských postav, to je tak všechno, co můžu ocenit. Předěly mezi kapitolami nebyly nijak objevné, každá kapitola je vyprávěna z pohledu jedné ze tří hlavních ženských postav a tedy je i čtena odpovídající herečkou. Občas jsem měla problém rozlišit, která je která, protože někdy zněl hlas na začátku kapitoly jinak než na konci.

Pokud máte rádi detektivky, určitě se vám Dívka ve vlaku bude líbit. Hledání pohřešované ženy navíc okořenil alkoholismus a nevěra hlavních postav, takže pokud tě, deníčku, lákají tato témata, směle do toho, ale nečekej nic hlubokého. Jinak s tím neztrácej čas!

Závěrečné hodnocení: 

Žádné komentáře:

Okomentovat