17/01/2017

Graeme Simsion - Projekt Potomek

Milý čtenářský deníčku,

přísahám, že tohle je opravdu poslední knížka o těhotenství! Románová komedie Projekt potomek navazuje na Projekt manželka a jak se dalo očekávat, není zdaleka tak vtipná jako první díl.

zdroj: databazeknih.cz

Don Tillman zapadá do oblíbené kategorie "asociální věděc". V předchozí knize si chtěl najít ženu podle dotazníku, ale nakonec skončil s nejkrásnější a nejlepší ženou na světě, která vypadla hned na prvních dvou nejdůležitějších otázkách (kouří a je vegetariánka).

Čerství manželé se přestěhovali z Austrálie do New Yorku, protože tam Don získal práci na univerzitě. A do toho Rosie najednou otěhotní. Náš hrdina se pustí do intenzivního studia těhotenství, doporučené stravy, cvičení a možných rizik pro vývoj plodu, ale zároveň se neobtěžuje jít s Rosie na ultrazvuk.

Jak víš, deníčku, svým založením mám blíž k Donovi než k Rosie. Zatímco v Projektu manželka jsem se s pochopením smála Donovým nesnázím, v Potomkovi mě iritovala Rosiinina iracionalita. Její mozek změklý hormony zjišťuje, že mu vadí věcná systematičnost Donova chování. Tak proč si ho brala? Dělá doktorát z psychologie a při tom neumí odhadnout, jak se bude její manžel chovat? A místo aby mu to normálně vysvětlila, tak se tváří uraženě? Doufám, že můj mozek se jednou nepromění v podobný kus gumy.

Naštěstí v knize bylo dost stále originálních a vtipných situací. Mezi nejlepší určitě patří porod, kam jede Don s přáteli, aby nasbíral nějaké praktické zkušenosti. Nebo scéna v baru s nejmenovanou celebritou končící Donovým vyhazovem. A samozřejmě i celý Policejní incident.

Závěrečné hodnocení: 

Žádné komentáře:

Okomentovat