30/01/2017

Neil Gaiman & MIchael Reaves - Mezisvět

Milý čtenářský deníčku,

jak víš, bezbřehá představivost Neila Gaimana mě baví. Takže kniha Mezisvět, napsaná v tandemu s Michaelem Reavesem, byla sázkou na jistotu.

zdroj: goodreads.com

Hrdina Joey Harker trpí orientačním nesmyslem. Ztratí se i v centru svého rodného města. Ale to proto, že má talent na jiný druh putování. Konkrétně na to mezi paralelními světy. Poprvé se mu to stane omylem, později ale svoji schopnost ovládne a stane se zdatným bojovníkem za rovnováhu ve všech vesmírech.

Děj je vystavěn na tradičním půdorysu obyčejného hrdiny s velkým srdcem, který zachrání svět. Joey jednou zmíní, že miluje příběhy à la Hvězdné války, kde na konci vybuchne nějaká ta Hvězda smrti. On sám prožije příběh podle na vlas stejné šablony.

Knížka nezapadne mezi další podobné, průměrné tituly díky ohromnému množství nápadů, které se na čtenáře hrnou z každé druhé strany. Paralelní světy známe, ale málo kdy se je snaží ovládnou dvě různé frakce. Málokdy jsou doplněny roztodivným Mezisvětem, kde se všechny rozměry kroutí a nedávají smysl. Do toho se setkáme se "zvířátky", která umí cestovat mezi světy, magií a bateriemi z uvařených poutníků... Jeden by řekl, že na jednu krátkou brožuru pro náctileté je toho až moc.

Původně byl námět zpracován pro účely televizního seriálu. Když ho autoři donesli za producenty z BBC, neuspěli. Několik let ležel nepovšimnut v šuplíku, pak ho ale nějakou náhodou někdo znovu objevil a když se ho opět nepovedlo prosadit do televize, rozhodli se ho aspoň vydat knižně. Mně se líbil, pobavil mě a lituji, že další díly asi nikdy světlo světa nespatří. Jiným by mohl připadat nedokončený, schématický a příběhově neoriginální. Rozhodni se sám, deníčku.

Závěrečné hodnocení:

Žádné komentáře:

Okomentovat