02/02/2017

Ben Aaronovitch - Měsíc nad Soho

Milý čtenářský deníčku,

po delším čase jsem se vrátila k sérii Petera Granta. První díl Řeky Londýna se mi líbil, takže teď přišel čas na druhý díl oddechové fantasy série, tentokrát nazvaný Měsíc nad Soho.

zdroj: goodreads.com

Peter Grant prohlubuje svoje znalosti magie a do toho vyšetřuje několik postupně se proplétajících zločinů. Ten hlavní se motá kolem londýnské jazzové scény. Vypadá to, jako by si pachatel vybíral oběti mezi hudebníky, kteří právě odehráli koncert, a potom z nich vycucnul všechnu jazzovou energii jako upíři vysají krev.

Další díly sérií nebývají tak dobré, zejména proto, že svět už není nový, nepřekvapuje čtenáře na každé druhé straně a děj se neubírá vpřed takovým tempem, protože je potřeba nechat nějaké příběhy nevyřešené do příštího dílu. Měsíc nad Soho není výjimkou.

Když čtu další díl, tak s tím počítám a těším se na známe postavy a dobře vystavěné příběhy. Rozhodně příběh nezklamal a knížku jsem přečetla jedním dechem. Bylo mi líto, že Lesley se objevuje pouze okrajově. Nové postavy sehrály roli jen v tomto díle a dál se asi moc vyskytovat nebudou. Což je dobře, nemám ráda, když je poslední díl série jako telefonní seznam. Jediné, co mě mrzí, je, že Peterovi rodiče nedostali víc prostoru.

Nejvíc jsem ocenila podrobné popisy čtvrti Soho, přesná jména ulic, kudy běží při stíhání zločinců nebo vtipné poznámky na adresu londýnké policie a všeho dalšího. Překvapilo mě několik milostných scén. Ne že by byly popsány nějak barvitě, ale rozhodně nekončí zhasnutím světel. Při jejich čtení jsem přemýšlela, proč se Peter Grant neživí spíš pornoherectvím, určitě by to vynášelo víc.

Závěrečné hodnocení:

Žádné komentáře:

Okomentovat