11/01/2019

Kateřina Tučková - Vyhnání Gerty Schnirch

Milý čtenářský deníčku,

audiokniha Vyhnání Gerty Schnirch dlouhodobě kraluje žebříčku českých audioknih. Já jí rozhodně považuji za jednu z nejlepších, co jsem letos poslouchala.

zdroj: audiolibrix.com

Kniha vypráví strhující příběh brněnské Němky Gerty. Narodila se do do česko-německé rodiny za první republiky, ale za války se rodina přihlásila k německé národnosti. Otec byl nadšený nacista, bratr narukoval do armády, ale Gerta měla radši českou maminku a svojí českou kamarádku Janinku. Jenže na tom po válce nezáleželo, byla odsunuta jako všichni ostatní.

Líbilo se mi, že kniha nekončí tím, že Gerta dojde do Rakouska (kam tedy vlastně nikdy nedojde) nebo tím, že se usadí na českém venkově, ale pokračuje dál a líčí, jak se k národní ostudě postavili komunisti (jako spoustu jiných věcí ji prostě zametli pod koberec) a končí až smrtí Gerty v roce 2000, takže zachycuje i snahy po revoluci tuto část naší historie osvětlit a Němcům se omluvit.

Samozřejmě, že můžeme říct, že kniha je tendenční, že představuje jen jeden, zrovna opravdu nešťastný osud, ale že většina Němců si to přece zasloužila, protože oni se dřív napakovali na majetku vyhnaných Čechů a později zlikvidovaných Židů. A koneckonců i "nevinná" Gerta dostávala více potravinových lístků díky tomu, že byla Němka a ne Češka. Pro mě je nejdůležitější vidět, jak se společnost zvrhne pokud "jde o princip", když se chce pomstít a zvolí se rychlá řešení místo spravedlivých.

Audiokniha samotná nemá chybu. Hlas Vilmy Cibulkové přesně vystihuje osobnost Gerty Schnirch a herečka obratně zachází i s hlasy ostatních postav, nepřehrává, jen drobnou změnou tónu dosáhne dokonalého výsledku. Hudební předěly si moc nevybavuji, takže asi působily přesně tak, jak v danou chvíli měly. Zkrátka není co vytknout.

Závěrečné hodnocení: 

Žádné komentáře:

Okomentovat