22/03/2019

Ben Aaronovitch - Strom viselců

Můj milý deníčku,

po předchozím zklamání ze Záludného léta jsem s nadšením hltala příběh Stromu viselců, který se celý točí kolem případu úzce spjatým s Mužem bez tváře a jeho dějovou linku posune o slušný kus vpřed.

zdroj: goodreads.com
Nechci téměř nic napsat, protože všechno je spoiler. Na druhou stranu, k dalšímu dílu se dostanu za docela dlouho a tak by se mi hodilo mít zaznamenané, co se v posledním díle stalo, dokud si to ještě pamatuju. Takže, deníčku, pokud jsi to ještě nečetl, nečti ani tento příspěvek!

Na začátku policisté najdou předávkovaného příslušníka zlaté mládeže. Bohužel na party, kde se předávkoval se vyskytovala i dcera Lady Tyburn, takže Peter Grant se v tom musí začít vrtat. Postupně zjistí, že Muž bez tváře je otcem mrtvé dívky (nebo někoho jiného z večírku? Už teď se mi to motá...), který se chce pachatelům pomstít, ale právě díky tomu se Rozmaru povede odhalit jeho totožnost. Kromě toho se pokusí spáchat atentát na Lady Ty, ale ta unikne, pravděpodobně díky předchozímu bohovi řeky Tyburn, který atentátníka zabije (tím však nebyl Muž bez tváře). Navíc se odehraje také další magický souboj, který ale skončí opět remízou a Muž bez tváře zmizí bez stopy.

Do toho se v příběhu párkrát mihne Lesley. Vypadá to, že jen díky ní Peter Grant nebyl Mužem bez tváře už dávno usmažen na škvarek. Zdá se, že nebude jen učedníkem, kterého si Muž bez tváře koupil za nový obličej, ale že bude hrát klíčovou roli v získání nějaké speciální schopnosti či artefaktu. Tipuju, že je poslední potomek kouzelníka Merlina nebo nějakou podobnou bejkárnu.

Další díl už v angličtině vyšel a doufám, že Argo už na jeho vydání pracuje. Nicméně ediční plán pro tento rok ještě na stránkách není, takže se musím nechat překvapit. Taky upřímně doufám, že tímto dílem se celá série uzavře, ale nejsem si tím úplně jistá.

Závěrečné hodnocení: 

Žádné komentáře:

Okomentovat