10/07/2019

Ayobami Adebayová - Zůstaň se mnou

Milý čtenářský deníčku,

nejsem si jistá, jak se ke mně dostalo doporučení na tuhle knihu, ale když byla v akci na Alzovi, hned jsem si ji koupila. Peněz rozhodně nelituji. konečná pointa sice moc nedávala smysl, ale jinak jde o skvělý román z neobvyklého prostředí Nigérie.

zdroj: goodreads.com

Hlavní hrdinka Yejide ani čtyři roky od sňatku neotěhotněla a její manželství se kvůli tomu začíná rozpadat. Kniha úžasně líčí její pocity z nenaplněného mateřství i prožívání pozdějšího neštěstí. Navíc se odehrává v Nigérii osmdesátých let, kde život stále ovlivňují zvyklosti dávných předků a mnohoženství je naprosto běžnou záležitostí.

K příběhu mám několik výtek. Yejide i její manžel Akin jsou velmi pokrokoví, mají vysokou školu a dostatek peněz. Proč nevyužili možnosti umělého oplodnění? Po dohledání historických podrobností uznávám, že tento obor se tou dobou teprve pomalu rozvíjel na Západě, takže v Nigérii asi vůbec nebyl dostupný. Pozdější dějové twisty tím už ale omluvit nejdou. Prostě si neumím představit, že by dospělá, vzdělaná žena nevěděla, jak vlastně sex probíhá. Autorka měla zůstat u obyčejné neplodnosti a ne do toho tahat impotenci.

Pokud si ale odmyslím tento dějový nesmysl, zbytek knihy se mi líbil. Postupné odhalování skutečností dobře udržuje napětí. Autorka líčí společnost v Nigérii plnou nezvyklých pravidel a předsudků, že mi chvílemi přišlo, že popisuje vymyšlenou sci-fi společnost a nikoliv nedávnou realitu jednoho z nejlidnatějších států světa.

Nejvíc ale oceňuji věrný popis pocitů matky ve chvíli, kdy po dítěti touží a bohužel i když o něj později přijde. Dohromady s reakcí okolí a zvláštní zápletkou autorka vytvořila výborný román přístupný širokému publiku.

Závěrečné hodnocení: 

Žádné komentáře:

Okomentovat