24/07/2019

Becky Chambersová - Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu

Milý čtenářský deníčku,

tahle kniha mě zaujala ve slevách podle svého žánru: "space opera". Mám ráda Star Wars i Star Trek, které se občas do téhle kategorie zařazují také, proto jsem si řekla, že to bude ideální oddechovka na léto. Nezklamalo, dokonce nabídlo i něco víc.

zdroj: goodreads.com

Celý děj se odehrává na vesmírné lodi, jejíž posádka se živí tunelování mezihvězdných cest. Většině galaxie vládne Galaktické společenství, obdoba startrekovské Federace. Lidé jsou spíše okrajovou rasou, která se v minulosti málem sama vyvraždila, ale teď žije v relativním pohodlí meziplanetárního státu. Posádka lodi je z většiny lidská, ale žijí tu i tři příslušníci jiných ras. Hlavní myšlenka knihy je právě mezidruhové soužití, předsudky a boj s nimi, tolerance a hledání paralel mezi různými druhy.

Mě osobně se tento typ sci-fi líbí. Autorka vytvořila uvěřitelný svět, neřekla bych, že je kdovíjak originální, ale o to mi nešlo. U žádné z představených technologií jsem se nechytala za hlavu a říkala si, že je to úplný nesmysl a to mi stačí. Důležité byly charakteristiky různých ras a jejich vzájemné soužití. Opět netvrdím, že autorka vytvořila nějakou rasu, která tu ještě nikdy nebyla, ale mě se líbily.

Děj se skládá z celkem oddělených epizod, které se odehrají cestou na vzdálenou planetu, která se nově připojila ke GS a je potřeba k ní vybudovat tunel. Posádka zastavuje na různých místech, aby doplnila zásoby, setkává se s dalšími loděmi a samozřejmě řeší různé situace i přímo na lodi. Dohromady vzniká obraz s několika dobře vymyšlenými postavami, které je radost sledovat.

Nejlepší jsou popisy mezidruhových rozdílů. Už jen rituály při přivítání má každý jiné. Lidé si potřesou rukou, Ádriskové se důvěrně obejmou, jiní zase sklopí tykadla. Naučit se jazyk cizí rasy je obtížně, protože hlasivky různých druhů se výrazně liší a někteří je nemají vůbec, domlouvají se změnami barev ve tváři. A každý člen posádky bojuje s předsudky, které rozdílnost způsobuje. V porovnání s tím se pozemský rasismus jeví jako naprosto směšný.

Neméně zajímavým aspektem knihy je zamyšlení se nad vývojem různých kultur. Sice se vyvíjely nezávisle, ale v zásadě všechny inteligentní druhy vypadají podobně, jsou podobně velké, mají něco jako ruce a něco jako nohy (v různém počtu), všichni mají nějaký způsob komunikace, který je převoditelný do jiné řeči. A jejich dějiny jsou podobné. V jednu chvíli byly jejich technologie tak vyspělé, že se buď mohli vzájemně vyvraždit nebo se spojit, vytvořit jeden globální stát a vydat se mezi hvězdy. Uvěřitelné a navíc velmi aktuální.

Dávám čtyři hvězdičky, protože kniha je čtivá a navíc obsahuje několik zajímavých myšlenek. K pěti jí chybí větší originalita a také postavy by mohly být o něco propracovanější a ne jen výčet typických kategorií jako ujetá technička, nezkušená účetní, spravedlivý a zodpovědný kapitán. Rozhodně si koupím další dva díly, ten třetí by měl v češtině vyjít na podzim. Autorka teď vydává v angličtině další knihu, ale její svět bude zase trochu jiný. Těším se i na tu.

Závěrečné hodnocení: 

Žádné komentáře:

Okomentovat