03/09/2020

Viktorie Hanišová - Rekonstrukce

 Milý čtenářský deníčku,

další kniha z pera mojí oblíbené české autorky. Rekonstrukce se strašně dobře četla a mluvila o neotřelém tématu. Sice zůstala poněkud neukončená, ale zpětně mi to ani moc nevadí.

zdroj: goodreads.com

Hlavní hrdinka najde jako malá holka v bytě svojí mrtvou matku a vedle ní i mladšího bratra, kterého před sebevraždou zabila. Nikdy se nezjistilo proč. Otec se zhroutil, takže Eliška skončí u podivínské tety a u ní i vyroste. Čtenář ji sleduje až do přibližně třiceti let a po celou tu dobu ji s menší či větší intenzitou užírá tajemství smrti její rodiny.

Hanišová podle mě výborně popsala posedlost nalezením pravdy a zároveň dobře vystihla život puberťačky, která má díky chybějícím rodičům svobodu, kterou by ale občas radši vyměnila za konejšivou náruč maminky.

Příběh udržuje napětí díky postupnému rozkrývání minulosti Eliščiny matky, ale vlastně nikdy není rozpleten úplně a pointa chybí. Místo toho jsem si na konci uvědomila, že celou dobu vůbec nešlo o osud mrtvých, ale úspěch v životě přeživší Elišky. A ten je vlastně mnohem universálnější, protože spousta z nás, možná dokonce všichni, máme v minulosti nějakou událost, ke které se stále vracíme a snažíme se jí nějak racionálně vysvětlit a tím se s ní vyrovnat.

Závěrečné hodnocení: 

Žádné komentáře:

Okomentovat