21/01/2021

Chimamanda Ngozi Adichieová - Milá Ijeawele

Milý čtenářský deníčku,

Milá Ijeawele aneb Feministický manifest v patnácti doporučeních je taková feministická jednohubka. Obsahuje skutečně praktický návod na výchovu dětí ve feministickém duchu a zároveň tím upozorňuje na nejčastější projevy genderové nerovnosti, která nás formuje už od útlého věku.

zdroj: goodreads.com


Citát: Menstruace není nic, za co by se žena měla stydět. Je to normální, přirozená věc, a kdyby nebylo menstruace, nebyli by ani lidé. Vzpomínám si, jak jeden chlap prohlásil, že menstruace je jako exkrement. V tom případě ale posvátný exkrement, řekla jsem mu, protože nebýt menstruace, tak bys tady teď přede mnou nestál. (Tady s autorkou moc nesouhlasím, myslím, že menstruace by neměla být společenské tabu nebo dokonce stigma, ale zároveň jí považuju za něco přesně tak přirozeného a nechutného jako močení nebo kálení).

Nejlepší scéna: Popis toho, že manželství by nemělo být nejvyšším cílem dívky, když není nejvyšším cílem pro chlapce.

Zásadní myšlenka: Pokuch chceš něco zakázat nebo naopak vnutit holčičce, zamysli se, jestli bys to zakázala/vnutila i klukovi. A samozřejmě i obráceně!

Něco pro mě nového: Důležitost vzorů v okolí. Pokud bude mít dítě v okolí muže, který šel na rodičovskou, nebo ženu, která pracuje jako ředitelka firmy, bude se mu to zdát normální.

Můj názor: Jde o přímočarý návod a hnidopich v něm najde spoustu chyb a názorů vyvedených zbytečně do extrému. Ti, kteří feminismem opovrhují, tady jistě najdou spoustu munice pro jeho kritiku, ale ti, kteří s ním souhlasí, dostanou seznam nejdůležitějších věcí, na které by si měli ve výchově a vůbec v pohledu na svět dát pozor.

Podobné knihy: Jak být ženou (Caitlin Moranová), Feministky nenosí růžovou (Scarlet Curtis)

Hodnocení: 

Žádné komentáře:

Okomentovat